facebook logo    instagram logo

Polle Geusens strijdt met de referenties van het ERC Junior kampioenschap

Met 22 auto's van de blauwe ovaal op een totaal van 95 deelnemers aan de start van de Kenotek Ypres Rally, was Ford veruit het best vertegenwoordigde merk in de Kattenstad. De Ford Fiesta's R5 waren talrijk, maar het populairste model blijft natuurlijk de Ford Fiesta R2. Exact twaalf maanden na zijn lancering op asfalt, was de Ford Fiesta R2 EcoBoost erg geliefd met zes exemplaren aan de start.

PG Ieper2016

Nadat hij later aan het seizoen begon, trok Polle Geusens naar Ieper met de ambitie om zich te meten met de referenties van het Europees Junior-kampioenschap. Daarom betaalde hij ook de inschrijving voor het Europees kampioenschap in ERC-3. Op de 17 klassementsproeven van West-Vlaamse klassieker hield de Limburger gelijke tred met de officiële fabriekspiloten van Opel Motorsport die het kampioenschap domineren.

"Ik kon echt niet harder," lachte Polle, die de kleuren van de FordPerformance Academy, een initiatief van Ford België in samenwerking met TeamFloral, verdedigde. "We hebben het maximum uit onze Ford Fiesta R2 EcoBoost gehaald. We zaten op de limiet. Ik ben blij dat ik me heb getoond in strijd met de toppers van het ERC Junior kampioenschap."
Deze podiumplaats in ERC-3 gaat gepaard met een klinkende en spectaculaire overwinning, al zijn tweede van het seizoen na de winst in de Rally van Wallonië, in het Belgisch Junior-kampioenschap.

Een jaar later stond Adrian Fernémont weer aan de start met de Ford Fiesta R2 EcoBoost die hij vorig jaar mocht presenteren in Ieper. De piloot uit Namen was tevreden met zijn 23ste plaats in het algemeen klassement: "We eindigen op de tweede plaats bij de Belgische R2's, achter Polle, die dit weekend ongenaakbaar was. Ik miste duidelijk ritme en ik moest terug mijn automatismen voor een voortrekker vinden, nadat ik in de Rally van Wallonië het genoegen had met een R5 te kunnen rijden. Maar, het was echt genieten om tussen de R2's van het Europees kampioenschap te rijden. Slechts drie deelnemers van het ERC Junior Championship waren sneller."

De jonge Fransman Guillaume Dupont, eveneens actief in het kader van de FordPerformance Academy, zette zijn leerproces in de discipline verder. De Nordist, in de recente Rallye de la Lys nog op het podium, bevestigde zijn potentieel met een mooie 40ste plaats met zijn Ford Fiesta R2. De jonge Brit Jamie Brown heeft dit jaar heel wat pech. Na een opgave vrijdagavond moest hij via Rally2 passeren om de finish te halen.

Murat Bostanci, schitterend winnaar in ERC-3 in de Acropolis Rally, de derde wedstrijd van het Europees kampioenschap, reed opnieuw met de Ford Fiesta R2T, nadat hij in het Turks kampioenschap zijn talent showde met een R5-versie van de Fiesta. De jonge Turk verloor een pak tijd in een greppel, maar werd wel 57ste. Hij werd voorafgegaan door de Tsjech Dominik Broz, 32ste en 4de in het ERC Junior-klassement, Bob Kellen, een vaste klant van de wedstrijd en 34ste, de Nordist Grégory Perrard, 42ste in een rally die hij elk jaar rijdt, en Patrick Vandeputte, die de Top 50 afsloot met zijn Fiesta R2.

Voor de FordPerformance Academy is de volgende afspraak in het Kampioenschap van België de Omloop van Vlaanderen. Maar eerst zal Polle Geusens de kleuren van de Academy trachten te laten schitteren op de proeven van de Rally van Duitsland, waar hij het met zijn Ford Fiesta R2 EcoBoost op zal nemen tegen de bekende referenties van het Wereldkampioenschap Rally!

Junior: Geusens beste performer, Vermeire 2de in het kampioenschap

Na een knappe zege in het Junior BRC in de Rally van Wallonië, was Polle Geusens uitermate gemotiveerd om die prestatie te herhalen in de Sezoensrally. Polle Geusens woont immers in Lommel op een boogscheut van Bocholt. Hij houdt niet alleen van het parcours, maar het is ook de ideale gelegenheid om eens te schitteren voor familie en vrienden. "Ik wil niet rekenen met mijn nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost. Ik wil aanvallen, me amuseren en proberen de categorie te winnen in deze rally waarin ik niet altijd veel geluk heb gehad," lachte Polle bij de start.

Sezoens16 Jelle Vermeire

Jelle Vermeire, winnaar van het Junior-klassement in de TAC Rally, ging met een iets andere ambitie van start. De jonge piloot uit Meulebeke stond goed geklasseerd in het Junior Kampioenschap van België met zijn Ford Fiesta R2 van de eerste generatie. Hij wist dat een goed resultaat hem een nog betere uitgangspositie zou opleveren. Tussen de twee piloten van de FordPerformance Academy speelde nog een andere concurrentie. Een duel tussen zusjes. Wie van de twee, Justine, copilote van Polle, of Michelle Demeestere, navigatrice van Jelle, zou de strijd tussen de zussen winnen na 15 klassementsproeven?

Polle Geusens was eens te meer en met voorsprong de snelste piloot in de Junior-categorie en in klasse RC4. Maar, op het einde van de dag eindigde hij pas op de derde plaats in het Junior BRC onder de kerktoren van Bocholt: "Een probleem met een injector... Helaas kan je dat probleem niet oplossen tijdens een wedstrijd. Ik heb het maximum gegeven wat ik kon en we hebben toch nog een reeks prima tijden gedraaid. Op het onverhard heb ik me geweldig geamuseerd dankzij het uitzonderlijke chassis van de Fiesta. Afspraak met mijn concurrenten in Ieper!"

Jelle Vermeire zweette ook onder de stralende zon in Bocholt. Door een gescheurde remleiding verloor hij in het begin van de wedstrijd tijd, maar hij rukte al snel op naar de tweede plaats in het Junior BRC. Even moest hij de tweede plaats weer uit handen geven, maar met de twee snelste tijden op de twee laatste proeven, pakte hij de tweede plaats. Een mooie afsluiter van de dag. "Dit is een mooi einde," genoot hij. "Dankzij die twee bonuspunten, samen met de punten die we scoren met onze tweede plaats, rukken we op naar de tweede plaats in het kampioenschap. Het bewijs dat onze Ford Fiesta R2 met de 1.6 atmosferische motor nog perfect competitief is!"

Davie Meert, coördinator van de FordPerformance Academy, was gelukkig met het dubbel podium van "zijn" piloten: "Polle en Jelle hebben karakter getoond in deze rally. Ze lieten het hoofd niet hangen. Met hun tweede en derde plaats, hebben Jelle en Polle de Fiesta R2's van de FordPerformance Academy weer laten schitteren in het Junior BRC. De negen snelste tijden van Polle bewijzen eens te meer hoe competitief de nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost wel is. Voor de piloten van de FordPerformance Academy is de volgende afspraak in het Junior BRC een grote afspraak. In Ieper nemen ze het niet alleen op tegen de vaste concurrenten van het BRC, maar ook tegen de snelste Juniors van het Europees kampioenschap. Dat belooft een mooie strijd te worden! Op die manier leer je het snelste..."

Autosport kan hard en onrechtvaardig zijn. Na de feilloze comeback van Polle Geusens in de Rally van Wallonië, waar hij samen met Justine Demeestere naar de zege in RC4 en bij de Juniors reed, was het Polle in zijn thuisrally dit weekend duidelijk niet gegund. Na aanhoudende motorproblemen eindigde Polle toch nog op de derde plaats in RC4 en in het Junior BRC. Maar, er zat zoveel meer in...

De zon scheen zaterdag in Bocholt tijdens de 40ste Sezoensrally, de vijfde wedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap, maar voor Polle Geusens en Justine Demeestere hingen er zware onweerswolken aan de hemel vanaf de slotfase van de eerste klassementsproef, De Hees. De motor begon te haperen en met nog twee proeven te rijden voor de service op het Kerkplein, waren Polle en Justine kansloos. Ze verloren 2'29" op de eerste drie klassementsproeven.
"Er bleek een probleem met een van de injectoren. Door de hitte was die gesmolten. Je kan dat wel herstellen, maar eens een injector verbrand, dan keert dat probleem snel weer terug. Je kan het enkel oplossen door de motor uit elkaar te halen, maar daar hadden we in het servicepark natuurlijk geen tijd voor. We hebben er het beste van moeten maken...," aldus Polle.

Twee proeven leek het goed te gaan. Polle naderde weer op leider Romain Delhez. Na 12 proeven was Polle genaderd tot op 36", maar toen doken de problemen opnieuw op...

"Het risico bestond dat de injector weer uit zou vallen. We zullen de motor nu reviseren en we geven afspraak in Ieper. Daar gaan we nog eens knallen," aldus een strijdvaardige Polle Geusens.

Ford Performance Academy Rallye de Wallonie

Sublieme zege van Polle Geusens bij de Juniors en in R2

Net zoals Jelle Vermeire in de TAC Rally, werd het Junior-klassement in de Rally van Wallonië, de vierde manche van het Belgisch kampioenschap, ook gewonnen door een piloot van de Ford Performance Academy. Meer nog, Polle Geusens behaalde ook een overtuigende zege in klasse RC4, de categorie voor de bijzonder concurrentiële R2's. Polle droomt er ongetwijfeld van om in de voetsporen te treden van Xavier Baugnet en Adrian Fernémont, die eens te meer hun talent bewezen met een Ford Fiesta R5...

Polle Geusens maakte zijn debuut aan het stuur van zijn nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost in de kleuren van de Ford Performance Academy. De Limburger toonde nog eens zijn snelheid op de proeven van de Rally van Wallonië. De 25-jarige piloot uit Lommel, beste performer bij de Juniors en in R2, eindigde op een schitterende 11de plaats algemeen. En dat met een driecilinder van amper 1 liter onder de motorkap...

"Na zeven maanden inactiviteit had ik niet verwacht zo snel weer in het ritme te zitten," lachte Polle Geusens. "De nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost is verbluffend efficiënt. Ik heb genoten van het duel met Guillaume De Ridder en zijn Peugeot. Dat duel had best mogen duren tot de finish."

De prestatie van Polle stemde ook Davie Meert, coördinator van de Ford Performance Academy, tevreden: "Polle bewees het niveau van de nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost, die beschouwd kan worden als de nieuwe referentie in R2. Zijn resultaat bevestigt al het goede dat verteld werd over de EcoBoost sinds zijn eerste optreden in competitie in een asfaltrally vorig jaar in Ieper."

Polle Geusens kende een probleemloze wedstrijd. Dat kon niet gezegd worden van alle piloten van de Ford Performance Academy. Jelle Vermeire verloor meermaals tijd en kon zijn kansen in het Junior-klassement niet verdedigen. Deze keer moest de winnaar van het Junior-klassement in de TAC Rally tevreden zijn met een 5de plaats aan het stuur van zijn atmosferische 1.6. Een andere smaakmaker van het Junior BRC, Tobias Brüls, ging van de baan en moest opgeven. Voor Alain litt, de laatste vertegenwoordiger van de Ford Performance Academy en een streekpiloot uit Namen, stond de Rally van Wallonië in het teken van het leerproces. Hij werd uiteindelijk 42ste met zijn Ford Fiesta R2.

Polle Geusens eindigde net buiten de Top 10, maar twee andere Ford Fiesta's eindigden helemaal in de kopgroep. Twee Fiesta's R5 ingezet door TeamFloral en bestuurd door bekende gezichten bij Ford, want ze waren allebei jarenlang smaakmakers van de Ford Fiesta Trophy. Xavier Baugnet, Kampioen van de Fiesta Trophy in 2008 en 2012, reed zijn derde rally met een R5. Met twee snelste tijden kon hij in extremis de vijfde plaats pakken met de Ford Fiesta R5 van team Renties. Ook Adrian Fernémont maakte indruk met zijn aanpassingsvermogen. Adrian was de revelatie van de wedstrijd bij zijn debuut met een R5. De vice-kampioen van de Trophy 2014 kreeg vorig jaar al de eer om de nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost te laten debuteren in Ieper. In elk geval bewezen Xavier Baugnet en Adrian Fernémont eens te meer dat de Fiesta R2 en de Trophy een ideale springplank zijn voor jong talent.

Dit soort springplank wil Polle Geusens benutten. De jonge Limburger begint laat aan het seizoen, maar hij koestert wel hoge ambities dit jaar: "Ik zal enkele wedstrijden van het Junior BRC rijden, maar mijn hoofddoel dit seizoen is de Rally van Duitsland in het kader van de Drive DMack Fiesta Trophy. Als alles goed gaat in Trier, dan zal ik ook de Rally van Catalonië rijden. De beste piloot in de Trophy in die twee wedstrijden wint een rally in WRC-2 met een Ford Fiesta R5..."

"Duitsland moet het hoogtepunt worden"

Voor Polle Geusens en Justine Demeestere begint het rallyseizoen vrijdag in Namen met de Rally van Wallonië, de vierde manche van het Belgisch kampioenschap. De Belgische kampioen in RC4 is meteen een van de favorieten voor de winst bij de Juniors en in klasse RC4, maar de 26-jarige piloot uit Lommel wil zich dit seizoen vooral eens meten op internationaal niveau.

Voor de gelegenheid werd de voorbije weken hard gewerkt aan de opbouw van een gloednieuwe Ford Fiesta Ecoboost. Eind vorig jaar proefde Polle al van de EcoBoost, maar deze keer is het geen gehuurd exemplaar. De EcoBoost werd door het familiale team gebouwd volgens de regels van de kunst. Voor Tielt was de auto nog niet helemaal klaar.

"We wilden niet aan de start komen zonder eens getest te hebben met de nieuwe Fiesta. Er waren nog een paar kleinigheden die in orde gebracht moesten worden," aldus Polle. "Deze keer zijn we er helemaal klaar voor met een Fiesta in de kleuren van de Ford Performance Academy, maar natuurlijk ook gesteund door ISG, de zaak van mijn broer. Natuurlijk is het de bedoeling om dit weekend mee te strijden voor de overwinning in RC4, maar men mag niet vergeten dat ik al 7 maanden niet meer gereden heb. Ik ben benieuwd hoe lang ik nodig zal hebben om in het juiste ritme te komen."

Polle is meteen een van de favorieten in deze 4de manche van het Junior BRC, maar het Junior BRC is deze keer geen doel op zich, al zal dat afhangen van het verloop van de komende wedstrijden. Dit seizoen wil Polle immers vooral scoren op internationaal niveau.

"We beginnen met de Rally van Wallonië, gevolgd door de Sezoensrally en de Kenotek Ypres Rally," aldus Polle. "Daarna zullen we bekijken hoe we ervoor staan in het Junior BRC, maar het zal dit jaar weer moeilijk worden om de R1's van de titel te houden, gelet op de bonuspunten die ze scoren in hun klasse. Daarna volgt de belangrijkste afspraak van het seizoen: de Rally van Duitsland met de Fiesta EcoBoost in het kader van de DMack Fiesta Trophy. Als het meevalt in Duitsland, dan willen we in het najaar ook de Rally van Catalonië nog rijden, want die twee asfaltwedstrijden worden door de verantwoordelijken van DMack samen beoordeeld om te bepalen wie zijn kans krijgt met een R5. We willen ons in de kijker rijden, zoveel is duidelijk!"

Maar, eerst in het ritme komen en dit weekend knallen in de Rally van Wallonië.

Ford Performance Academy TAC Rally

Jelle Vermeire wint het Junior-klassement in de TAC Rally

Ford Belgium en Teamfloral hebben dit jaar een bijzonder innoverend concept gelanceerd, de Ford Performance Academy. Een nieuwe kweekvijver aanleggen en piloten de hiërarchie laten beklimmen door in een ideale context te rijden, dat is de ultieme doelstelling van de Ford Performance Academy. In de TAC Rally reden vier Ford Fiesta R2's in de kleuren van de nieuwe rally academie. Drie van de vier piloten kleurden de strijd in het Junior Belgian Rally Championship. De Ford Performance Academy draagt duidelijk bij tot het ontluiken van een nieuwe generatie piloten

Jelle Vermeire, derde in de eerste manche van het Junior BRC in Landen, werd genavigeerd door zijn jonge echtgenote, Michelle Demeestere. De jonge ouders van de kleine Elena namen de beste start met hun Ford Fiesta R2, waarmee ze bewezen dat de atmosferische 1.6 van de Fiesta R2 een te duchten wapen blijft in België. Het duo moest in de namiddag even plooien voor de opmars van Romain Delhez, maar toen het begon te regenen twee proeven voor het einde, nam Jelle Vermeire de leiding definitief terug over.

"De overwinning in Junior en de tweede plaats in R2, dat is geniaal," juichte de jonge piloot uit Meulebeke, die bovendien de Junior Award kreeg. "De weergoden waren ons gunstig gestemd en we hebben heel hard aangevallen om de eerste plaats terug over te nemen. Echt, vandaag hadden we niet harder kunnen rijden..."

Na de eerste ronde, stond Jamie Brown op een mooie derde plaats in het Junior BRC. Maar, even later moest de jonge Brit de handdoek in de ring gooien met zijn Ford Fiesta R2 EcoBoost. "We hebben helaas een wiel beschadigd op een boordsteen en we moesten opgeven, net zoals in Landen," betreurde de jonge piloot uit Norwich in het Oosten van Engeland.
 
Na een prima tweede plaats in het Junior BRC in de Spa Rally, zette Tobias Brüls zijn kennismaking met de Ford Fiesta R2 verder op de gladde baantjes van de TAC Rally. In Tielt eindigde de Duitstalige piloot net naast het podium. Een resultaat waarmee hij op de vijfde plaats blijft in het klassement van het Junior BRC.
 
Alain Litt is geen Junior meer, maar wel een debutant in de rallysport. Na een eerste contact met de discipline aan het stuur van een Fiesta R2 van de Ford Performance Academy in de RS van Moorslede, zette Alain zijn leerproces verder. Hij stuurde de Fiesta R2 probleemloos naar de finish op het moeilijke parcours: "Een wedstrijd om te leren en om voldoende resultaten te hebben voor het vervolg. Toen het begon te regenen, ben ik van het gas gegaan om zeker de finish te bereiken. Ik hoop dat we opnieuw met deze Fiesta R2 kunnen rijden in de Rally van Wallonië, om ons leerproces verder te zetten."
 
Davie Meert, coördinator van de Ford Performance Academy, was tevreden over de globale prestatie van zijn troepen in de TAC Rally. Het nut en de efficiëntie van het initiatief werd nog maar eens in de verf gezet: "Ik verheug me over het succes van de Ford Performance Academy. Jelle Vermeire heeft op iedereen indruk gemaakt door te jagen op de overwinning bij de Juniors in de lastige slotfase. Jamie Brown ging ook hard, maar hij moest helaas opgeven na een klein foutje. Na zijn mooie prestatie in Spa, reed Tobias Brüls weer een mooie wedstrijd. Alain Litt heeft op zijn beurt veel geleerd in deze rally."
 
De Ford Fiesta's R2 van de Ford Performance Academy zullen natuurlijk weer van de partij zijn in de volgende manche van het Belgian Rally Championship, de Rally van Wallonië.

Racing Academy Rally Haspengouw

 

Na de mooie prestaties van vorig jaar werd er dit seizoen gekozen voor een nieuw concept met een nieuwe wagen. Na een positieve test in de 6 uren van Kortrijk hebben we beslist om in 2016 verder te gaan met de Ford Fiesta R2 uit de stallen van TeamFloral. Hiermee bevestigen wij onze deelname aan de Ford Performance Academy met een gevarieerd programma in binnen- en buitenland.

Jelle nam in de Sezoensrally voor de eerste maal deel met de Fiesta R2 samen met copilote Michelle Demeestere. Dit was een grote aanpassing na de deelnames in het JBRC met de Citroën DS3 R1, maar hierdoor was de keuze van de wagen voor dit seizoen snel gemaakt. De Ford Fiesta R2 heeft in het verleden al getoond dat het een zeer betrouwbare wagen is.

Het doel voor 2016 is om mee te strijden voor de titel in het Junior kampioenschap met daarnaast het absolute hoogtepunt de ADAC Rallye Deutschland die opgenomen is in de Ford Performance Academy.

De eerste wedstrijd waar we Jelle aan de start zien is de Haspengouw Rally eind deze maand. Het zal ongetwijfeld een strijd worden met het sterk bezette deelnemersveld bij de Juniors. Denk maar aan de Opel Adam met onder meer Delhez, Dewallef en Molle. Daarnaast is er ook nog de Peugeot 208 van Wagemans. Het co-zitje zal bemand worden door Tom Debergh na een goede samenwerking tijdens de Omloop Van Vlaanderen in 2015.

De tweede manche van het kampioenschap in Spa laten we aan ons voorbij gaan. Vanaf de TAC rally in Tielt zal Michelle Demeestere, mijn vaste copilote het co-zitje opnieuw innemen om zo ons volledig programma af te werken. Daarnaast staat ook de Rallye de Wallonie op het programma alsook de Sezoensrally. En zoals eerder vermeld zal voor ons de Duitsland rally ongetwijfeld het hoogtepunt worden waar we voornamelijk ervaring willen opdoen met onze Ford Fiesta R2. We eindigen ons seizoen met de Omloop van Vlaanderen die mogelijks nog vervolgd wordt door de Condroz Rally.

Uiteraard kunnen wij dit niet doen zonder de goede steun van onze partners alsook de jarenlange ervaring van TeamFloral.

See you in Haspengouw!