facebook logo    instagram logo

mb atomium

België is wellicht niet het eerste land dat in u opkomt wanneer u aan sportwagens denkt, maar toch zijn Belgische bestuurders halsoverkop gevallen voor de nieuwe Ford Mustang. Van de meer dan 21.000 nieuwe Mustangs die Ford intussen in heel Europa heeft geleverd, gingen er 1.600 naar Belgische liefhebbers. Dat is een Mustang voor elke 4.693 van de 7.659.000 bestuurders in het land, een veel hogere verhouding dan om het even waar in Europa. Al 2.000 Mustang-bestellingen werden genoteerd in België.

Duitsland en Groot-Brittannië namen samen meer dan de helft van de Mustang-verkoop voor hun rekening sinds de wagen vorig jaar voor het eerst in zijn 51-jarige geschiedenis verkrijgbaar werd in Europa. Duitse bestuurders kochten 7.281 Mustangs (een voor elke 7.700 bestuurders) en Britse bestuurders kochten 4.761 Mustangs (een voor elke 7.743 bestuurders). Frankrijk volgt op de derde plaats met 2.126 verkochte exemplaren en België staat op de vierde plaats. Samen met Zweden, Zwitserland en de Tsjechische Republiek is België een van de landen met een kleinere bevolking waar 's werelds meest verkochte sportcoupé van 2015 enorm in de smaak valt.

"De Mustang heeft heel wat gepassioneerde liefhebbers in Europa, met tal van fanclubs en diverse Mustang-meetings," aldus Laurent Charpentier, managing director van Ford Belgium. "Deze sportwagen kent zijn gelijke niet en sommige fans dromen er letterlijk al hun hele leven van."

België is al langer in de ban van snelle wagens. Het befaamde circuit van Spa-Francorchamps was een van de eerste Formule 1-circuits, terwijl de Belgische piloot Jacky Ickx zes keer de 24 uren van Le Mans won, waaronder een keer met een Ford GT-40. Hij veroverde ook 25 podiumplaatsen in de F1 en won de Dakar Rally.

Een van de grootste fans van de nieuwe auto is de zelfverklaarde 'Mustang-gek' Adelbert Engler, die een collectie van 5.500 model-Mustangs bezit in zijn woning in Heusden-Zolder, alsook verscheidene oude Mustangs op schaal 1:1. "Van interviews, films en muziekvideo's tot verslagen, verjaardagen en tentoonstellingen: ik heb het in de loop der jaren allemaal gedaan met mijn Mustangs," verklaarde Engler, die momenteel met ongeduld wacht op zijn gele Mustang Fastback met 2,3-liter EcoBoost-motor.

Europese Mustang-klanten krijgen de keuze tussen een 5.0 V8-motor en een 2.3 EcoBoost, en tussen de Fastback en Convertible. Rood, grijs en zwart zijn tot nog toe de populairste kleuren en 72 procent van de kopers opteerde voor de Fastback, terwijl 64 procent de V8-motor kocht. De EcoBoost-modellen zijn vooral populair in Zuid-Europa.

In vergelijking met vorig jaar is de Europese verkoop van Fords prestatiemodellen in de eerste negen maanden van dit jaar verdubbeld. Behalve de Mustang omvat dit gamma ook de Focus RS, Focus ST en Fiesta ST.