facebook logo    instagram logo

fordfiestaparade

De Ford Fiesta viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Sinds 1976 liepen er al meer dan 17,6 miljoen stuks van Europa’s best verkochtekleine wagen van de band. Afgelopen weekend werd dejarige extra in de bloemen gezet tijdens een parade met meer dan 40 Fiesta’s van de zeven generaties die van Namen naar Brussel trok om te eindigen in Antwerpen.

Het ontwikkelingsproces van de Fiesta ging in 1972 van start onder de projectnaam ‘Bobcat’ en kwam in een stroomversnelling met de oliecrisis in 1973. Bij zijn lancering was de zuinige en praktische Fiesta een instant succes en ook vandaag nog is het model dé benchmark voor zuinigheid, rijplezier en design. De eerste Fiesta liep op 11 mei 1976 van de band in Saarlouis (Duitsland) en later dat jaar startte de productie van het model in de splinternieuwe Ford-fabriek in Valencia (Spanje), gevolgd door de fabriek in Dagenham (VK) in 1977. Vandaag de dag rolt de Fiesta van de band in Keulen (Duitsland).

De Fiesta werd van bij de eerste generatie ontwikkeld als zuinige, betaalbare en leuk sturende compacte auto. In 40 jaar is er veel veranderd - met een maximum aan veiligheidssnufjes en heel wat meer extra  technologieën - maar de basisideeën blijven behouden. Vandaag de dag heeft de Fiesta meer te bieden dan ooit met een uiteenlopend aanbod dat gaat van modellen met de technologisch vooruitstrevende 1.0 EcoBoost driecilinder, de extreem zuinige 1.5 TDCi ECOnetic met een CO2-uitstoot van amper 82 gr/km of nog de 200 pk sterke Fiesta ST200, de ultieme ‘Hot Hatch’.

Fiesta 40 Parade
Op 4 september 2016 werd de Fiesta in België in de bloemetjes gezet. Met de bereidwillige medewerking van de trotse eigenaars van meer dan 40 Fiesta’s van de zeven generaties werd een parade georganiseerd van de Waalse hoofdstad Namen naar Brussel als Belgische en Europese hoofdstad en ten slotte Antwerpen, Vlaanderens grootste stad. Onderweg werd een bezoek gebracht aan het Brusselse museum Autoworld, werd het Atomium even het Fiesta-middelpunt van ons land en opende België’s oudste Ford-verdeler, Permeke Motors, zijn deuren voor de Fiesta-parade. Een video van de parade kun je hier bekijken: https://youtu.be/nBEx_1iQOVY

Wist je dat:
-De Fiesta in hetzelfde jaar geboren werd als Apple, ook het startjaar van de Concorde
-Henry Ford II de naam Fiesta persoonlijk koos boven de naam Bravo
-De Fiesta de eerste kleine wagen was met ABS
-Er vandaag om de 96 seconden een Fiesta van de band rolt in Keulen
-Er wereldwijd al meer dan 17,6 miljoen stuks van de Fiesta verkocht zijn